Killingfields, 32 graden, 56000km

Hey,

Vandaag dus zoals gepland "The Killingfields and S21" bezocht.

K moet zeggen dat het een heel speciale indruk op me heeft achtergelaten, ongeveer dezelfde als toen ik Auschwitz had bezocht.

Wetende dat op de plaats waar ik stond duizenden mensen voor niets omgebracht werden door een stom regime doet je toch wel eens nadenken. Eerst heb ik dus de killingfields bezocht, dat nu een vredige plaats is met een groot herdenkteken (gebouw met 8000 scheldels erin). Dit was in de tweede helft van de jaren 70tig, de plaats waar duizenden vermoord werden en daar in massagraven werden gedumpt. Overal zie je nog de botten die ze bovengegraven hebben. ook de boom gezien waar de kinderen doodgeschoten werden, want iedereen moest er hier aan geloven ook de vrouwen en de kinderen.

Daarna naar de S21 gereden een 10tal km verderop, dit was een school die omgetoverd werd tot een gevangenis, zeg maar concentratiekamp en die nu een groot museum is van de gruweldaden van toen. Heel indrukwekkend! In europa spreken we altijd over Hitler, maar Pol Pot is de Hitler van Cambodja en zijn genocide bracht meer mensen om het leven dan deze van Hitler, komt daarbij dat deze genocide 30jaar geleden nog altijd aan de gang was, terwijl Europa vredig toekeek...

Daarna heb ik het koninglijk paleis bezocht dat echt overdreven schoon was en zeker in vergelijking met de straatarme bevolking van hier, en dan de Russiche Markt bezocht (wel geen Russen gezien) het is een zeer drukke marktplaats waar je vanalles kunt kopen, de grootsten brol eerst.

Dan terug naar het hotel waar we samengekomen zijn met ons internationaal gezelschap en vanavond gaan we samen een stapke zetten, momenteel ziet ons gezelschap er als volgt uit, 3 Britten, 1 Amerikaan, 1 Canadees, 1 Colombiaan, 1 belg, ongeveer de helft mannen en de helft vrouwen.

Morgen eerst lang slapen en dan een stukje vliegen (+-1500km)

Tot in Maleisie,

GRTS,

Yves

Hier overnachten wij

Sunday Guesthouse, Phnom Penh

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer